Miksi nivel pitää ääntä?

18.4.2017

Minun ja Reinon yhteistyö sai paljon positiivista palautetta 🙂

Joten yleisön pyynnöstä kokoonnuimme Reinon kanssa jälleen Niiralaan uuden videon merkeissä:

Reino on pitempään pohtinut nivelten liikkeeseen liittyvää ääntelyä ja hän ei ole ainoa.

Hierojana ja fysioterapeuttina toimiessani, nivelten liikkeisiin liittyvät äänet ovat yleinen keskustelun aihe vastaanotolla:

  • Mistä äänet johtuvat?
  • Ovatko ne vaarallisia?
  • Pitääkö käydä lääkärissä?

Olen vuosien varrella opiskellut niveliin liittyvää ääntelyä, sekä keskustellut eri tuki- ja liikuntaelimistöön erikoistuneen ammattilaisen kanssa.

Ymmärrys nivelten ääntelyyn on lisääntynyt 2000-luvulla mm. tieteellisten katsausten kautta ja viime vuosina aiheesta on kirjoitettu artikkeleita myös valtamediassa.

Yleisinä pidettyjä nivelten ääntelyn syitä:

  • Nivelen sisällä olevan kaasun purkautumisesta.

Niveltä ympäröivän kalvon sisällä on nestettä ja kaasua. Nivelen liikkeen kautta, nivelen sisällä olevan kaasun purkautuminen kuulostaa yleensä ”naksahtavalta”. Kaasun purkautumisesta johtuva ”naksuminen” yleensä lievenee hetken päästä, sillä kaasun muodostuminen niveleen uudestaan kestää jonkin aikaa. Tämä prosessi ei ole tavallisesta poikkeavaa ja pidetään vaarattomana ilmiönä.

  • Kireiden nivelsiteiden ja jänteiden liikkuminen muita rakenteita vasten.

Nivelsiteet yhdistävät kaksi nivelen muodostukseen osallistuvaa luuta toisiinsa. Lihakset liikuttavat luita nivelten yli kulkevien jänteiden välityksellä. Jänteiden ja nivelsiteinen yhteinen tehtävä on tukea niveltä. Lyhentynyt lihas voi kiristää jännettä niin, että liikkeen aikana tapahtuva kontakti ympärillä oleviin rakenteisiin aiheuttaa ääntelyä. Kun lyhentynyt lihas saadaan palautettua normaaliin lepopituuteen, jänteistä johtuva ääntely yleensä lievenee. Lihas on yleensä normaalissa lepotilassa, kun siinä on riittävästi voimaa ja sillä pystytään suorittamaan liikkeitä täydellä liikeradalla.

 

Myös epäergonominen liike voi aiheuttaa nivelen ääntelyä. Asiakkaiden kanssa työskennellessä olen huomannut, kun arkielämässä tai liikunnassa suoritetut liikkeet suoritetaan ergonomisemmin, nivelten ääntely on vähentynyt.

Monet asiakkaani ovat olleet huolissaan siitä, että ääni on merkki sairaudesta tai muusta niveleen liittyvästä vaivasta. Ääni itsessään ei välttämättä ole merkki nivelen sisäisistä rakenteelisista muutoksista. Yleinen linjaus on, jos äänen lisäksi ei ilmene kipua, ei ole syytä huolestua. Nivelen ääntely voi liittyä rustopintojen ja (polven kohdalla) nivelkierrukoiden muutoksiin. Näiden muutosten yhteydessä voi esiintyä ääntelyn lisäksi myös kipua. Nivelen muutokset voidaan diagnosoida eri kuvantamistekniikoilla (mm. röntgen ja magneetti).

Lyhyt yhteenveto:

  • Kivuton nivelen ääntely on yleensä vaaratonta.
  • Mikäli nivelen ääntelyn lisäksi koet kipua, turvotusta, lukkiutumista tai epävakautta, ota yhteyttä lääkäriin.

 

Reinon polven ääntely on vaivannut häntä yli vuoden, joten käymme videolla tarkemmin läpi mitkä asiat voivat vaikuttaa hänen kohdallaan nivelen ääntelyyn ja mitä hän voi tehdä tulevaisuudessa, jotta ääntely mahdollisesti vähentyisi.

Muutama otos tutkimisen lomasta

Löydösten läpikäyntiä

Lopuksi hieman selän ergonomista asentoa kyykätessä

LÄHTEET:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12033758

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28413221

http://www.livescience.com/4125-knuckles-crack-joints-creak.html

http://www.iltalehti.fi/terveys/2014122218949413_tr.shtml

http://www.iltalehti.fi/terveys/2016071121891815_tr.shtml

http://yle.fi/uutiset/3-7167935

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s